UNIÓ EXCURSIONISTA URGELLENCA PIRINEUS


tracamuga


circuit_fer


verticalquiri


Notícies >> Totes les seccions de la UEU

24

03/2011

Seccions: Esquí alpinisme
ALT URGELL, L’ESQUÍ DE MUNTANYA AMB D.O.
 


Farem un recorregut , amb esquís, per diferents itenieraris que ens ofereixen les muntanyes de la comarca. Uns itineraris amb D.O.Geogràficament l’Alt Urgell és l’accés sud a les valls d’Andorra i la Cerdanya, de ben segur aquestes dos valls formen la zona del Pirineu on més es practica l’esquí de muntanya, aquesta pràctica queda garantida per bones comunicacions que permeten accedir fàcilment a molts punts de sortida i ens estalvien qualsevol aproximació, molts d’aquests accessos coincideixen o són accessibles gràcies a les estacions d’esquí alpí.

Malgrat el veïnatge amb Andorra i la Cerdanya i tal com passa amb la majoria de paratges, pobles i productes de la comarca de l’Alt Urgell, l’esquí de muntanya poc hi ha canviat des de fa molts anys, s’ha mantingut autèntic, amb caràcter propi. Els accessos, moltes vegades amb 4x4 o senzillament tallats, són sinònim d’aproximacions amb esquís a les costelles, caldrà vigilar bé la innivació i escollir el moment oportú per gaudir d’una bona esquiada i guardar-ne bon record.

Amb tot, segur que ens quedarem sorpresos per unes muntanyes on es poden fer fantàstiques sortides, amb vistes espectaculars i gairebé sempre solitàries, lluny de telefèrics, aglomeracions i en la majoria de casos dins d’espais protegits com el Parc Natural de l’Alt Pirineu o el Parc Nacional del Cadí Moixeró.

 

Us plantegem 7 itineraris, prou variats i que ens donaran una excel•lent visió de les possibilitats de la comarca, des de 4 punts de sortida diferents, de ponent a llevant : El port del cantó, Ós de Civís, Bescaràn i El Quer Foradat. La dificultat d’esquí dels itineraris va entre el S2 dels més senzills fins al S4 dels més complicats, tot i que les vessants són majoritàriament sud també tenim possibilitats en d’altres vessants on les condicions d’innivació poden ser millors durant més temps. Si decidim atansar-nos-hi però, haurem de tenir especial respecte amb l’entorn, recordem que des del Port del Cantó i Ós de Civís ens endinsarem al Parc Nacional de l’Alt Pirineu, des de Bescaràn a la Reserva Nacional de caça Alt Urgell Cerdanya i des del Quer Foradat al Parc Nacional del Cadí Moixeró. Anem a veure la selecció d’itineraris :

 

1. Sortint des del Port del Cantó, l’objectiu és el Pic de l’Orri de 2.467mt , és una excursió molt senzilla però si trobem la pista inaccessible des del mateix port, tindrà un llargària important. La dificultat d’esquí és S2 i no té cap dificultat alpina. El cim comunica amb les pistes d’esquí Pallareses de Port Ainé. Descripció de l'itinerari i sortides.

 

2. Sortint de la zona d’Ós de Civís :
a. Ens podrem endinsar per la pista de la vall de setúria per anar cap a la Torre de Cabús de 2778 mt, amb dificultat alpina Fàcil i esquí fins a S4 per les seves canals est. La part baixa pot semblar una mica embolicada però sortint del bosc l’esquiada és espectacular, atenció però si les condicions són inestables. Descripció de l'itinerari i sortides,
b. Anant cap al coll de conflent podrem accedir als senzills Bony de la Costa 2396mt i Trescull 2403mt, sense cap dificultat alpina i amb pendents S2, són una bona opció per díes amb temps insegur, queden força arrasserades pel bosc fins a la part final, la seva orientació nord guarda bé la neu. Descripció de l'itinerari i sortides.
c. També cap al coll de conflent podrem accedir al cim del Salòria, el més alt de la comarca, amb 2789mt mai és fàcil, la pujada per l’aresta sud la podem acotar com a PD i exposada, la baixada per la seva cara est té uns 200mt amb dificultat d’esquí S4. Sols per díes amb bona meteo i condicions estables. Descripció de l'itinerari i sortides.

 

3. Sortint de la pista que puja de Bescaràn cap al mirador d’aristot, és recomana 4x4 que haurem de deixar on ens obligui la neu :

a. Circular al Monturull 2761mt i Pic Negre d’Urgell 2693mt per les valls de la Bassa i de Port Negre. Amb dificultat alpina fàcil (F) i pendents fins a S3. Ens permet conèixer àmpliament la serra de Bescaràn, molt visible des de tota la vall. La seva orientació sud fa que la neu no sempre hi sigui present, caldrà que abans d’apropar-nos-hi ens en assabentem bé. Descripció de l'itinerari i sortides.
b. Puig Punçó 2491mt, és una sortida fàcil, sense dificultat alpina, la dificultat d’esquí serà S2 o S2 segons la baixada elegida. Amb les seves pendents allomades és una sortida abordable per condicions de neu dubtoses i que ens desaconsellin altres cims més exposats però sempre amb precaució. Les vistes a la serra del cadí són excepcionals. Descripció de l'itinerari i sortides.

 

4. Sortint del poble del Quer Foradat, l’objectiu serà la Canal Baridana a l’imponent serralada del Cadí, per complementar-ho ens podem arribar al Vulturó 2654mt. Aquesta ascensió té una dificultat alpina PD i la seva dificultat d’esquí arriba a S4 dins la canal. Caldrà conscienciar-nos per una bona aproximació amb els esquís a l’esquena per arribar a les zones esquiables, el camí entre collada Josana fins a sortir del bosc mai és fàcil. L’ascensió sols és abordable per condicions de neu estables i neus no gelades. Malgrat la duresa, si la trobem en condicions ens deixarà molt satisfets. Descripció de l'itinerari i sortides.
 tornar enrere  creada per xescriba